Motie van afkeuring over beleid rond Teeven-deal verworpen
DEN HAAG (PDC) - Een door vrijwel alle oppositiefracties ondertekende motie waarin het beleid inzake de Teeven-deal werd afgekeurd, is met 77 tegen 65 stemmen door de Tweede Kamer verworpen. Naast de regeringsfracties van VVD en PvdA stemden alleen de eenlingen Houwesrs, Klein en Van Vliet tegen.
De door Gert-Jan Segers (CU) als eerste ondertekende motie volgde na een spijkerhard debat waarin minister-president Rutte, minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff verantwoording moesten afleggen over de afhandeling van de schikkingsdeal met crimineel Cees H. in 2000. De lange onduidelijkheid over die deal leidde eerder tot het aftreden van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven.
De twee huidige bewindslieden van V&J kregen veel kritiek op de betrokkenheid die zij als VVD-woordvoerders Justitie hadden bij het opstellen van een persreactie door toenmalig minister Opstelten, nadat Nieuwsuur had gemeld dat niet 2 maar bijna 5 miljoen gulden was betaald aan Cees H. Zij erkenden dat zij zichzelf daardoor in een moeilijke situatie hadden gebracht, maar ontkenden kennis voor collega's te hebben verzwegen.
Minister-president Rutte kreeg het verwijt dat hij te laks was geweest bij het boven water brengen van de waarheid. De premier erkende dat, zoals hij ook toegaf zich afgelopen vrijdag op zijn persconferentie ongelukkig te hebben uitgelaten over het rapport van de commissie-Oosting.
Excuses en de bereidheid bij de bewindslieden om de conclusies over te nemen van de commissie-Oosting bracht de oppositiefracties niet tot een ander eindoordeel.