KNMI: code oranje voor huidig klimaat

maandag 23 november 2015, 12:44

DEN HAAG (PDC) - Een wereldwijd akkoord om klimaatverandering aan te pakken is voor ons land hard nodig. Als er tijdens de klimaatconferentie in Parijs geen akkoord wordt bereikt en de opwarming van de aarde niet geremd wordt, dan is er sprake van code oranje. Volgens de directeur van het KNMI, Gerard van der Steenhoven, is de situatie voor het klimaat heel kritisch. 

Aan de vooravond van de klimaattop in Parijs, waar regeringsleiders en staatshoofden van ruim 190 landen bijeen komen, heeft het KNMI eenmalig een kleurcode gebruikt om de toestand van het klimaat aan te duiden. 

Nederland ligt voor een belangrijk deel onder de zeespiegel. Hierdoor is het een van de meest kwetsbare landen voor de opwarming van de aarde. Het gevaar komt in Nederland van drie kanten: de stijgende zeespiegel, de hoeveelheid neerslag en het toenemende waterpeil van de grote rivieren.  

Het KNMI meldt dat er nog geen sprake is van code rood, er is nog wel het een en ander te doen. Het verminderen van de CO2-uitstoot wordt als eerste stap genoemd. Daarna moet er over 20 to 25 jaar sprake zijn van een duurzame economie, zodat er geen C02-uitstoot meer is. 

Bron: Volkskrant & Trouw