5 miljard extra voor Defensie

Voorzitter, de commandant van de Landmacht, generaal De Kruif, waarschuwde zijn minister vorige maand. Ons leger is het echte vechten verleerd. Nederland kan geen oorlog meer voeren op het hogere niveau.

Voorzitter, door een gebrek aan middelen is onze krijgsmacht veranderd in een tweederangs padvinderij. Het is een beschamende vertoning.

Defensie is ooit opgericht om te vechten. In staat zijn om, als het nodig is, met geweld ons grondgebied en onze belangen te verdedigen. Maar we kunnen het niet meer.

Onze krijgsmacht heeft amper nog slagkracht door een chronisch tekort aan munitie en reservedelen en de verkoop van allerlei wapensystemen. Aan de lijst met gebreken komt geen einde. Een aantal voorbeelden:

Militairen moeten bij een gebrek aan kogels “pang pang” roepen bij schiettrainingen.

Bij de Landmacht wordt ons reservistenleger buiten werking gesteld, liggen de Patriot-raketten de komende vijf jaar in de lappenmand en moet een handjevol tanks bij Duitsland worden geleased.

Bij de Luchtmacht worden onze F-16’s geplaagd met een bommentekort en stelt de minister de aankoop van drones met zeven jaar uit.

Bij de marine is de helft van onze vloot aan vervanging toe, maar ontbreekt het budget hiervoor volledig.

Voorzitter, terwijl de wereld in brand staat, is Defensie tandeloos.

Het defensiebudget is zo ver gedaald dat de krijgsmacht niet meer in staat is om haar grondwettelijke taken te vervullen. Dat hebben de opmerkingen van generaal De Kruif ons wel duidelijk gemaakt.

Ook laat Nederland zijn bondgenoten keihard in de steek. Het kabinet weigert te voldoen aan de NAVO-norm. Zelfs de afspraak om binnen tien jaar voldoende uit te geven aan Defensie wordt niet nagekomen.

Het is onverantwoordelijk en levensgevaarlijk.

Voorzitter, het roer moet daarom volledig om. Er zijn geen miljoenen maar miljarden nodig. Een Deltaplan Krijgsmacht, waar ook de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) al voor pleitte.

Wij willen net als 43 procent van de Nederlandse bevolking dat het defensiebudget wordt verhoogd met 5 miljard euro. Dan pas kunnen alle tekorten worden weggewerkt en de noodzakelijke investeringen worden gedaan.

Van alles moet meer komen. Meer fregatten, meer onderzeeërs, meer tanks, meer jachtvliegtuigen en transportcapaciteit. En ja, zelfs een vliegkampschip.

Ook moet er een cultuurverandering komen. Een Defensie gebaseerd op slagkracht en afschrikking. Niet speciale genderteams, maar het zorgen voor voldoende vuurkracht moet centraal staan op uitzendingen. De feminisering van onze krijgsmacht moet worden gestopt.

Voorzitter, ik rond af.

Er wordt gemarchandeerd met onze nationale veiligheid.

Het kabinet geeft de krijgsmacht onvoldoende middelen om haar grondwettelijke taken te vervullen.

Het kabinet laat daarnaast onze bondgenoten in de steek door, ook niet op langere termijn, te voldoen aan de NAVO-norm.

Om deze redenen zullen wij tegen de defensiebegroting stemmen. De krijgsmacht verdient beter, Nederland verdient beter.

Dank u wel.