Nederland wil een breed, juridisch bindend klimaatakkoord

maandag 9 november 2015, 10:17

DEN HAAG (PDC) -  Tijdens de klimaattop in Parijs wil Nederland een breed, juridisch bindend akkoord bereiken, waarbij snelle uitstootvermindering en aanpassing aan de gevolgen van klimaatverandering goed in balans zijn. Het langetermijndoel is het beperken van de wereldwijde opwarming tot maximaal 2 graden en toewerken naar een klimaatneutrale wereld. Dit blijkt uit een brief die Dijksma vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.

Sharon Dijksma neemt namens Nederland deel aan de pre-COP, de laatste voorbereidingen voor de VN-klimaattop COP21 van 21 november tot en met 11 december in Parijs. Volgens Dijksma is de tijd van vrijblijvendheid voorbij, het klimaat is een verantwoordelijkheid voor iedereen. Daarom is het belangrijk dat zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden hun verantwoordelijkheid nemen en naar vermogen bijdragen.

Nederland maakt tijdens de klimaatconferentie in Parijs deel uit van de delegatie van de Europese Unie, waarbinnen de EU-lidstaten en de Europese Commissie gezamenlijk onderhandelen. De EU wil dat de wereld in de tweede helft van de eeuw klimaatneutraal en klimaatbestendig is. Verder moeten alle landen elkaar kunnen aanspreken op voortgang en verantwoordelijkheden. 

Al 150 landen hebben in aanloop naar de klimaatconferentie hun bijdrage aan de reductie van broeikasgassen ingediend. Deze landen zijn samen verantwoordelijk voor 90% van alle uitstoot in de wereld. Dit is echter nog niet genoeg om het 2-gradendoel te halen en Nederland en de EU blijven er bij landen die nog geen bijdrage hebben ingediend, op aandringen dit nog voor december te doen. 

Bron: Rijksoverheid