Bandengruis vervuilt lucht en water

woensdag 4 november 2015, 10:26

DEN HAAG (PDC) - Duits en Noors onderzoek heeft aangetoond dat bandengruis een grote milieuvervuiler is. Het van de autobanden afkomstig slijtstof is een belangrijk onderdeel van de rondzwervende microplastics. Slijtstof zijn kleine stukjes plastic die op het wegdek achterblijven tijdens het rijden en uiteindelijk in de atmosfeer of het grondwater terecht komen.

In de atmosfeer zijn de microplastics van autoband gevaarlijk. De deeltjes zijn namelijk beter bekend als fijnstof. Het inademen van fijnstof kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Wanneer het slijtstof in het grondwater terecht komt, eindigen de deeltjes in zee. Zo komen ze terecht in zeedieren die door de mens gegeten worden en ook dit schaadt de gezondheid van de mens.

De gemiddelde Nederlandse automobilist verslijt ongeveer een kilo autoband per jaar. Dit resulteert jaarlijks in zo'n duizend ton bandengruis dat in het milieu terecht komt. De Duitsers en Noren doen het nog slechter, zij verslijten gemiddeld twee keer zo veel autobanden.

Bron: NOS & Trouw