Europees Parlement: EU moet bij klimaattop Parijs inzetten op 40% minder broeikasgassen in 2030

donderdag 15 oktober 2015, 12:44

DEN HAAG (PDC) - In 2030 moet er 40 procent minder broeikasgas worden uitgestoten, 40 procent minder energie worden verbruikt en 30 procent van de energie moet door duurzame bronnen worden opgewekt. Dit staat in een resolutie die het Europees Parlement gisteren aannam in aanloop naar de klimaattop in Parijs. De EU-lidstaten zouden tijdens de conferentie deze uitgangspunten moeten inbrengen. 

In de resolutie staat verder dat de opwarming onder de 2 graden Celsius moet blijven, en de wereld moet streven naar het afbouwen van CO2-uitstoot per 2050 of kort daarna. Deze energiereductie moet wel op een rendabele manier bereikt worden. 

Volgens het Europees Parlement is het ook belangrijk om het gesprek aan te gaan met de internationale transportsector. Dit is een van de meeste vervuilende sectoren en duidelijke afspraken kunnen helpen om de uitstoot terug te dringen. Een ander voorstel van het EP is om een deel van de winst uit emissiehandel toe te voegen aan het klimaatfonds van 100 miljard per jaar. Arme landen die te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering, kunnen een beroep doen op dit fonds. Tot slot wil het EP dat het verdrag vijf jaar geldt en juridisch bindend wordt.

Bron: Trouw; Europees Parlement