Geen belastingvoordeel voor het Koningshuis

Voorzitter, mijn fractie is voor een ceremonieel koningschap en tegen de huidige excessieve kosten voor onze monarchie.

Het Huis van Oranje is het duurste koningshuis van Europa. De totale uitgaven bedragen ruim 100 miljoen euro.

Dure verbouwingen aan paleizen, vakantievilla’s en hoge netto-vergoedingen. De kranten en bladen staan er al jaren vol mee.

Het kabinet verhoogt zélfs de toelages voor de leden van het Koninklijk Huis. Zo stijgt alleen de uitkering van de Koning al met 43.000 euro naar 866.000 euro. Ook het ambtenaren-extraatje van 500 euro wordt gewoon bijgeschreven op de koninklijke bankrekening.

Voorzitter, deze geldsmijterij valt niet meer uit te leggen aan de Nederlandse belastingbetaler.

Mijn fractie ziet graag dat de leden van het Koninklijk Huis een gebaar maken. Zie vrijwillig af van de verhoging van de uitkering, zoals de Spaanse Koning eerder deed.

Ook de minister-president moet kiezen voor een bevriezing van de koninklijke uitkeringen in plaats van een indexering.

Voorzitter, een ander voorbeeld van de buitensporige uitgaven is de Groene Draeck. Het onderhoud voor dit zeiljacht kost maar liefst 95.000 euro per jaar. Het moment is gekomen om deze boot definitief aan de Oranjes te geven en de belastingbetaler met rust te laten.

Ondernemers, politieagenten, militairen en leraren. Alle Nederlanders betalen belasting over hun inkomen. Iedereen, behalve de leden van het Koninklijk Huis. Ook zijn zij vrijgesteld van erf- en schenkbelasting.

Het is allemaal niet meer van deze tijd, Voorzitter. We leven niet meer in de 19e eeuw. Er moet zo snel mogelijk een einde worden gemaakt aan deze royale fiscale voordelen.

Tenslotte, Voorzitter. Op 3 november brengt de Koning een bezoek aan het Europees parlement. Het zou heel mooi zijn als hij in Brussel een duidelijke boodschap uitdraagt. Een verhaal waar de Nederlandse bevolking al maanden naar hunkert: Grenzen dicht voor nieuwe asielzoekers en opvang in de eigen regio.

Dank u wel.