'Bioasfalt' zorgt mogelijk voor duurzamer wegdek

woensdag 14 oktober 2015, 12:17

DEN HAAG (PDC) - Een experiment met een nieuw soort wegdek in Zeeland zou wel eens kunnen betekenen dat er in de toekomst over een duurzamer asfalt gereden kan worden. In Sas van Gent wordt momenteel op een industrieterrein getest met asfalt waarin de steentjes en zand aan elkaar zijn vastgeplakt met lignine, de houtstof waaraan bomen en struiken hun stevigheid ontlenen.

Op het industrieterrein wordt getest met verschillende stukken asfalt: het nieuwe lignine asfalt, lagetemperatuurasfalt, asfalt met stukgemalen autobanden en vervolgens een stuk conventioneel asfalt. Sinds juni rijden er grote trucks over het stuk bioasfalt en tot op heden is er nog geen verval te bekennen. Als dit in het najaar en de winter ook zo blijft, zou dit erop kunnen wijzen dat er in de toekomst met veel duurzamer asfalt gewerkt kan worden.

Lignine is een onuitputtelijke grondstof. Het is een afvalstof uit hout wanneer hier bijvoorbeeld papier van wordt gemaakt. De vrijgemaakte lignine wordt nu al gebruikt als bindmiddel in onder andere karton en lijm. De houtstof zou bitumen kunnen vervangen; een restproduct van olieraffinage, dat nu in asfalt wordt verwerkt.

Bron: de Volkskrant