Rapport: bouw energiesystemen die kunnen falen

donderdag 8 oktober 2015, 18:06

DEN HAAG (PDC) - Energie-infrastructuur moet flexibeler met de effecten van extreme weersomstandigheden om kunnen gaan om de gevolgen van klimaatverandering te kunnen weerstaan. Dit concludeert de World Energy Council (WEC) in een nieuw rapport.

Huidige energiesystemen zijn zo gebouwd dat de impact van schadelijke voorvallen door elk individueel onderdeel (zoals een energiecentrale) te weerstaan is, waarbij verondersteld wordt dat de omvang van de schade berekenbaar is. Volgens de WEC moet de wereld echter overstappen naar wendbaardere, holistische systemen die dergelijke schade door een beter aanpassingsvermogen kunnen absorberen. Dit kan bijvoorbeeld door het inbouwen van extra systemen zodat er bij uitval een reservecapaciteit is.

De WEC waarschuwt dat deze omslag heel veel geld zal kosten: als we onder de opwarmingsgrens van 2°C willen blijven zelfs tot op 53 biljoen dollar. Om aan voldoende financiering te komen moeten er nieuwe financiële instrumenten komen waarmee overheden, bedrijven, financiële instellingen en institutionele beleggers kunnen samenwerken aan fondsenwerving.

Bron: Energieoverheid.nl