Toezeggingen India en China reduceren opwarming tot 2,7°C

maandag 5 oktober 2015, 10:34

DEN HAAG (PDC) - Met de aankondiging van informele toezeggingen van India en China voor de aankomende klimaattop in Parijs van december zou de voorspelde opwarming van de aarde verminderd worden tot 2,7°C in 2100. Dat heeft een actiegroep van onafhankelijke klimaatinstituten berekend. Zij brengen regelmatig de Climate Action Tracker uit, waarin de prognose voor opwarming wordt bijgehouden aan de hand van beloftes door overheden.

De door China en India aangekondigde maatregelen brengen de toekomstige opwarming van de aarde voor het eerst onder de 3°C, een verbetering ten opzichte voortzetting van het huidige beleid, waarbij de opwarming op 3,6°C zou uitkomen. De toezeggingen zijn volgens de onderzoekers echter nog lang niet genoeg om extreme klimaatverandering te voorkomen. Zij waarschuwen dat er snel extra maatregelen moeten worden genomen, anders zal het doel van 1,5°C (wat ook de kwetsbaarste landen zou beschermen) niet meer haalbaar zijn en het doel van 2°C zeer moeilijk haalbaar. Daarnaast benadrukken de onderzoekers dat er afspraken moeten komen om klimaatdoelstellingen veel doortastender periodiek te herzien. Dit zal op termijn ook veel goedkoper zijn. 

Afgelopen week bracht de Indiase regering haar pakket klimaatacties uit voor de klimaattop. Met India inbegrepen zijn er nu 148 landen die hun landelijke beloftes hebben ingediend bij de VN. Samen vertegenwoordigen zij 87% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. 

Bron: Energie Overheid