Britse Centrale Bank: Opwarming aarde kan tot financiële chaos leiden

vrijdag 2 oktober 2015, 16:03

DEN HAAG (PDC) - Mark Carney, de gouverneur van de Britse Centrale Bank, de Bank of England, waarschuwde op 29 september voor een mogelijke financiële crisis als gevolg van de klimaatverandering. Hij zei dat zo snel mogelijk een "transitie van de markt" ter vermindering van de CO2-uitstoot nodig is om deze crisis te voorkomen.

De crisis zou worden veroorzaakt door het klappen van de zogeheten 'carbon bubble': de totale hoeveelheid onverbrande fossiele brandstoffen wordt nu nog gezien als het kapitaal van de fossiele industrie, maar kan in de toekomst plotseling onbruikbaar worden. Dit zou leiden tot het verdwijnen van een enorme hoeveelheid toekomstige industriële omzet. Het IPCC heeft berekend dat het overgebleven 'koolstofbudget' dat de wereld zich nog kan veroorloven slechts een vijfde tot een derde van de fossiele reserves is.

Carney deed deze uitspraak bij een bijeenkomst van verzekeraars, wiens uitbetalingen vanwege weerschade de afgelopen dertig jaar verviervoudigd zijn. Dit komt door de toename van stormen en overstromingen. Carney is behalve baas van de Bank of England ook de voorzitter van de Financial Stability Board van de G20, de groep van grote industrielanden.

Bron: NRC Handelsblad