Raad leefomgeving en infrastructuur: klimaatwet nodig

maandag 28 september 2015, 12:10

DEN HAAG (PDC) - Nederland moet een klimaatwet indienen als het in 2050 een geheel duurzame energievoorziening wil bereiken. Dat staat in het advies 'Rijk zonder CO2: naar een duurzame energievoorziening in 2050' van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur. Een 'trendbreuk' is nodig om het doel, halverwege deze eeuw 80 tot 95 procent minder CO2-uitstoot dan in 1990, te halen. 

Henry Meijdam, voorzitter van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur, pleit voor een 'regeringscommissaris' die, als onafhankelijke instantie, de CO2-reductie bewaakt. Verder stelt de Raad voor om het beleid niet langer te sturen op de toepassing van bepaalde technologieën of energiedragers, maar het beleid te richten op de behoefte aan energie. Hierdoor kan er in de toekomst rekening worden gehouden met sociale, politieke, economische en technologische veranderingen. 

Daarnaast adviseert de Raad om een paar honderd miljoen extra vrij te maken voor innovatieprogramma's. Nieuwe manieren van werken, kennis en technieken zijn namelijk nodig om de omschakeling succesvol af te ronden. 

De Raad beklemtoont dat de overgang gevolgen heeft voor iedereen. Door een klimaatwet kan de overheid burgers en bedrijven dwingen om mee te werken aan het reduceren van de CO2-uitstoot. Verder zal de industrie worden geconfronteerd met een hogere belasting op het verbruik van fossiele energie. 

Bron: Trouw en Raad leefomgeving en infrastructuur