Ruime meerderheid Nederlanders wil dat kabinet meer doet voor het klimaat

donderdag 17 september 2015, 18:23

DEN HAAG (PDC) - 61 procent van de Nederlanders wil dat het kabinet snel meer maatregelen neemt om klimaatverandering aan te pakken en zo opwarming van de aarde te voorkomen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace en Milieudefensie. Daarnaast steunen ze de oproep van milieuorganisaties aan het kabinet om gehoor te geven aan de uitspraak van de rechter in de ‘klimaatzaak’ en niet in hoger beroep te gaan.

Van de ondervraagden die aangeven op de PvdA te zullen stemmen vindt maar liefst 83 procent dat het kabinet snel meer maatregelen moet nemen. Bij de ondervraagden die aangeven VVD te zullen stemmen ligt dit percentage in eerste instantie op 42 procent. Na het geven van extra informatie over de kosten van klimaatverandering en de baten van investeren in duurzame energie, vindt 58 procent van de VVD’ers dat het kabinet snel meer maatregelen moet nemen. Ook de aanhang van andere politieke partijen is in meerderheid van mening dat het kabinet meer moet doen.

In de steekproef is ook gevraagd wat mensen zelf zouden kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Hieruit blijkt dat veel mensen al actie ondernemen, of daar toe bereid zijn. Tachtig procent van de ondervraagden geeft aan zijn of haar woning al geïsoleerd te hebben of dat te willen doen. Driekwart is al overgestapt op groene stroom of wil dat gaan doen. 58 procent heeft inmiddels zonnepanelen aangeschaft of is dat van plan.

Bron: Milieudefensie