Kabinet maakt milieudoelstellingen voor 2016 bekend

dinsdag 15 september 2015, 15:36

DEN HAAG (PDC) - In de troonrede van 2015 was er aandacht voor de Nederlandse inzet tijdens de klimaatconferentie in Parijs. Nederland moet samen met de andere lidstaten van de Europese Unie inzetten op 'aanzienlijke vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen'. 

De troonrede roemde verder de vooruitstrevende houding van Nederlandse multinationals als het gaat om duurzame bedrijfsvoering. Om die voorbeeldfunctie van Nederland verder uit te bouwen wordt investeren in duurzaamheid voor bedrijven fiscaal aantrekkelijker gemaakt.

In de troonrede werd ook gewag gemaakt van een aantal concrete en innovatieve projecten waarmee Nederland zich wapent tegen hoog water en de stijgende zeespiegel. In die projecten spelen duurzame energie en natuur een belangrijke rol.

De verdere plannen voor het milieubeleid werden bekendgemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Eén van de extra speerpunten die daaruit naar voren kwam, is het hergebruik van afval en daarmee samenhangend het verder verbeteren van de afvalscheiding. Voor burgers doelt het ministerie op het inleveren van klein plastic afval, maar meer winst valt te behalen bij betere scheiding van afval door grotere partijen als scholen en winkelcentra.

Een stiller en zuiniger wagenpark moet ook bijdragen aan het vermindering van de uitstoot van CO2.

Bronnen: rijskoverheid.nl, Ministerie van Infrastructuur & Milieu