Stuur huidige korpsleiding naar huis

Voorzitter, de afgang bij de nationale politie is compleet. Het paradepaardje van de VVD is verworden tot een gedrocht.

Drie jaar lang heeft de Kamer gehoord dat alles goed zou komen. Drie jaar lang werden we aan het lijntje gehouden. Maar nu is het hoge woord eruit. Het komt niet goed. De rammelende reorganisatie is ernstig vertraagd en valt twee keer zo duur uit.

Voorzitter, en dat is niet het enige. Ook de kwaliteit van de recherche is zwaar onvoldoende en de opsporing nagenoeg lamgelegd. Er is een tekort aan wijkagenten en een overschot aan taken. Jaarlijks worden duizenden minder misdrijven opgelost en ook de dienstverlening is ernstig verslechterd.

Voorzitter, dit falende kabinetsbeleid heeft geleid tot problemen waar ik vanaf het begin al voor heb gewaarschuwd. In recordtempo reorganiseren en tegelijkertijd met te weinig geld aan hogere ambities voldoen is een onmogelijk opdracht.

Onmogelijk én onverantwoordelijk in deze tijd van enorme terreurdreiging.

Voorzitter, nergens lezen we in de herijkingsnota hoe de gemaakte puinhoop wordt opgeruimd. Het is ook helemaal geen herijking, maar een herhaling. Een herhaling van slecht nieuws.

Voorzitter, de grootste vraag is waar de minister die 460 miljoen eigenlijk vandaan gaat halen. De politie moet namelijk zélf betalen voor de duurdere reorganisatie. Het kan niet anders dan dat het wederom ten koste gaat van capaciteit en taken. Het zal het functioneren van de politie verder belemmeren.

Voorzitter, het is daarom een slecht besluit om drie jaar langer uit te trekken voor de reorganisatie. Mijn fractie stelt wederom ons alternatief voor. Ga uitsluitend op drie gebieden, op drie quick wins, door met de nationale politie, namelijk op ICT-terrein, inkoop en werkprocessen. De overige doelstellingen blijven dan op lokaal niveau.

Voorzitter, de politieorganisatie heeft lucht nodig, geen langdurende verstikkende reorganisatie. Stop met dit tekentafelfiasco. Met alleen mooie plannen op papier vang je geen boeven.

Voorzitter, Opstelten en Bouman bleken, zoals ik al eerder voorspelde, geen politie-hervormers maar politie-vervormers.

De belangen zijn te groot om de huidige tekortschietende politietop te handhaven. Er moet schoon schip worden gemaakt. Daarom roept mijn fractie de minister op om afscheid te nemen van de gehele korpsleiding.

Dank u wel.