"Plastic soep" groot probleem voor zeevogels

vrijdag 4 september 2015, 15:56

DEN HAAG (PDC) - In 2050 zal 95% van alle vogels plastic in hun maag hebben, tenzij we de plastic soep op ze aan pakken. Dit hebben Australische onderzoekers ontdekt. Op dit moment heeft al ca. 30 procent van alle volgens plastic opgepikt. 

Per vierkante kilometer zee dobberen gemiddeld zo'n 580.000 grote of kleine stukjes plastic rond. Volgens schattingen beslaat de plastic soep zo'n 700 duizend 15 miljoen vierkante kilometer en is er op zeker vijf plekken een gigantische draaikolk met plastic. Door de zon en het zoute water wordt het plastic opgebroken in kleinere stukjes. Deze kleine stukjes worden door vogels voor plankton aangezien. Zij eten de stukjes vervolgens op. In het gunstigste geval poepen de vogels de stukjes uit, maar vaak blijven ze hangen in de darmen of worden de vogels door het plastic vergiftigd. 

De Nederlandse student Boyan Slat (21) heeft een mogelijke oplossing. Hij bedacht een kilometerslange drijvende arm, dat in de vorm van een letter V plastic die op zee drijft bij elkaar brengt en opvangt. Via crowdfunding haalde hij ruim twee miljoen dollar op en in 2016 gaat hij zijn systeem uittesten. Dit alles in de hoop de plastic soep op te lossen.

Bron: Trouw