Onderzoek: extra besparing C02-uitstoot nodig van 15 megaton

donderdag 3 september 2015, 15:04

DEN HAAG (PDC) - Met de nu vastgestelde maatregelen zal een vermindering van de CO2-uitstoot van 18% gehaald worden in 2020. Een extra besparing die gelijk staat aan 15 megaton CO2 is noodzakelijk om het doel van 25% vermindering te halen. Dat blijkt uit een kort onderzoek (een zogeheten 'quick scan') van het Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving. Zij berekenen hierin de uitstootvermindering door bestaande en mogelijke klimaatbeleidsmaatregelen.

De belangrijkste maatregelen zijn uitstootbeperkingen bij kolencentrales, het terugschroeven van maximumsnelheden in transport en het invoeren van een kilometerheffing. Volgens de berekeningen in het onderzoek is het technisch maximale reductiepotentieel voor 2020, buiten al vastgesteld en voorgenomen beleid, ongeveer 16 megaton. Volledige uitvoering van het Energieakkoord van 2013 levert bijvoorbeeld ongeveer 6 tot 9 megaton op. 

Aanleiding voor de quick scan is de uitspraak in de klimaatzaak die de groep Urgenda aanspande tegen de staat. De rechter droeg de Nederlandse staat daarin op de CO2-uitstoot met 25% te verminderen ten opzichte van 1990. 

Bron: Planbureau voor de Leefomgeving