Sterke afname zee-ijs op Noordpool

maandag 31 augustus 2015, 12:15

DEN HAAG (PDC) - Er is nog nooit eerder zo veel ijs op de Noordpool weggesmolten als in de afgelopen dertig jaar. Dit blijkt uit satellietmetingen van het Polar Science Center. Door de opwarming van de aarde is er sinds 1985 tweederde minder zee-ijs op de Noordpool. Deze opwarming wordt voornameljk veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is de temperatuur op de Noordpool met ruim 2 graden gestegen. Naast de uitstoot van broeikasgassen spelen er nog een aantal andere zaken mee, zoals zeestromingen of de activiteit van de zon. De Noordpool heeft eerder warmere periodes gekend, maar deze werden veroorzaakt door de natuurlijke factoren. De uitstoot van broeikasgassen speelt op dit moment de grootste rol in de opwarming van de aarde, en dus van de Noordpool. 

Op de Noordpool stijgt de temperatuur sneller dan op andere plekken. Sneeuw en ijs kaatsen warmte terug en hebben zo een 'koelend' effect. Water neemt juist makkelijker warmte op. Als ijs in water verandert en warmte opneemt, zorgt dat voor het nog sneller smelten van het ijs.

Bron: NOS