Dit jaar fors meer kolen gestookt in Nederland

donderdag 27 augustus 2015, 10:15

DEN HAAG (PDC) - Nederlandse energiecentrales hebben nog nooit zoveel kolen verstookt als in de afgelopen vijf maanden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het verbruik van kolen lag bijna een derde hoger dan de vorige drie jaar. Gebruik van kolen zorgt voor bijna twee keer zoveel CO2-uitstoot als bij energiecentrales op aardgas.

Ondanks pogingen om de uitstoot van broeikasgas te verlagen is deze het laatste jaar toegenomen met 4,1 procent, laten de cijfers zien. Als gecompenseerd wordt voor ongewoon gebruik door het koude weer in april wordt dit 2,7 procent. Energieproducenten zijn vrij om zelf te kiezen welke fossiele brandstof ze gebruiken bij niet-duurzame opwekking. Kolen zijn daarbij verreweg de goedkoopste keuze.

De toename in het gebruik is deels te wijten aan de opening van drie nieuwe kolencentrales aan de Eemshaven en op de Maasvlakte. Een van de meest effectieve methodes voor uitstootvermindering is juist het sluiten van kolencentrales, wat ook een belangrijk onderdeel is van het klimaatakkoord. Vijf oudere centrales zullen worden gesloten, maar de laatste pas in 2017.

Bron: de Volkskrant