Veel meer grote stukken plastic in Stille Oceaan dan verwacht

dinsdag 25 augustus 2015, 16:20

DEN HAAG (PDC) - Een expeditie heeft in kaart gebracht hoeveel plastic zich in de oceaan voor de westkust van de VS bevindt. Dit weekeinde is een deel van schepen aangekomen in San Francisco. De schepen maakten deel uit van een onderzoekstocht die in kaart bracht hoeveel plastic zich in een deel de Stille Oceaan bevindt. 

Volgens Boyan Slat, oprichter van de organisatie 'The Ocean Cleanup', werd er veel meer plastic aangetroffen dan verwacht. Vooral het aantal grote stukken plastic blijkt een grotere omvang te hebben. Er werd altijd gedacht dat de verdeling tussen grote en kleine stukken plastic gelijk was. Doordat dit niet het geval is, wordt het opruimen van plastic des te urgenter. Als er te lang gewacht wordt krijgt het plastic de tijd om af te breken, de hoeveelheden gevaarlijke microplastics zal dan sterk toenemen. 

De eerste resultaten bevatten niet alleen maar slecht nieuws. Volgens Slat verloopt de fragmentatie van plastic langzamer dan verwacht. Daarnaast is het opruimen van grote stukken plastic gemakkelijker dan kleine stukken plastic en microplastic. Hierdoor zullen de kosten van schoonmaak lager uitvallen. Verder benadrukt Slat dat het gaat om voorlopige resultaten, medio volgend jaar wordt de studie met de resultaten van de expeditie gepubliceerd. 

Bron: De Volkskrant