'Vóór 2020 is reductie broeikasgas goed mogelijk'

donderdag 20 augustus 2015, 8:49

DEN HAAG (PDC) - De uitstoot van broeikasgas in Nederland kan met technische maatregelen en een 'bescheiden aanscherping' van het huidige beleid, tegen 2020 met een kwart worden verminderd. Dat staat in een open brief van een groep wetenschappers op het gebied van management en duurzaamheid aan minister-president Rutte.

De 28 wetenschappers mengen zich in de discussie over de uitspraak van de Haagse rechter eind juni, die de klimaatactiegroep Urgenda in het gelijk stelde. De uitspraak stelde dat de overheid in het kader van de zorgplicht voor de burger de uitstoot van broeikasgassen vóór 2020 met een kwart moet verminderen. De wetenschappers sporen het kabinet daarom aan niet in beroep te gaan tegen het vonnis.

De beperking van een kwart op de uitstoot zou onder andere al te halen zijn door een wettelijk maximum aan de hoeveelheid broeikasgas per opgewekte kilowattuur elektriciteit en door meer biomassa in plaats van kolen te stoken. Ook is het sluiten van de helft van de kolencentrales nodig, schrijven de wetenschappers. Zij benadrukken hierbij wel dat de mondiale bijdrage van Nederland aan het beperken van uitstoot nog steeds niet voldoende zou zijn.

Bron: de Volkskrant, 20 augustus 2015