Conclusie over milieuvriendelijkheid standaard kip niet eenvoudig

woensdag 19 augustus 2015, 13:50

DEN HAAG (PDC) - De standaard kip is milieuvriendelijker dan de biologische kip, zo luidt de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door Blonk Consultants. De biologische kip zou zorgen voor meer C02-uitstoot. Er zijn echter ook onderzoeken die het tegenovergestelde concluderen. Het Onderzoeksbureau CE Delft heeft een soortgelijk onderzoek gedaan hieruit kwam naar voren dat de biologische kip beter is voor het milieu. 

De verschillen in conclusies zijn te verklaren door de manier waarop metingen worden gedaan. Bij de onderzoeken is gebruik gemaakt van het 'Life Cycle Assesment'. Dit houdt in dat vanaf het begin van de productie tot en met het verwerken van het afval de milieuimpact wordt vastgesteld. De uitkomsten van het LCA is afhankelijk van de keuzes die de onderzoeker maakt. Vooral de keuzes bij de factor voer in het LCA zorgen voor verschillende uitkomsten. 

De standaard kip zou milieuvriendelijker zijn, omdat zij minder kilogram voer per een kilo kipfilet nodig heeft. Verder is de productie van voer voor de standaard kip efficienter dan het voer voor de biologische kip. Echter, als de sojateelt wordt meegenomen in het onderzoek blijkt de biologische kip milieuvriendelijker te zijn. Daarentegen bestaat er nog veel discussie over de effecten van sojateelt op het milieu. Hierdoor zijn de conclusies van de onderzoeken vooral afhankelijk van de manier waarop milieu wordt gedefinieerd. 

Bron: De Correspondent