Fosfaatplafond en fosfaatrechten ter discussie

woensdag 12 augustus 2015, 9:37

DEN HAAG (PDC) - Elke melkveehouder moet zijn eigen fosfaatplafond krijgen en er moet een regelgeving komen die het doorverkopen van de fosfaatrechten mogelijk maakt. Zo moet de overschrijding van het Europees ingestelde fosfaatplafond door Nederland voorkomen worden, zo stelt staatssecretaris Sharon Dijksma. De voorgestelde regelgeving door de staatssecretaris van Economische Zaken, leidt tot discussie onder melkveehouders en Kamerleden. 

De vreugde bij boeren over de afschaffing van het melkquotum op 1 april en de belofte van gouden bergen, heeft tot een indrukwekkende groei geleid van 60.000 nieuwe koeien en kalfjes in de afgelopen drie maanden. Dit heeft een hogere mestproductie tot gevolg. Mest bevat fosfaat en teveel fosfaat in de grond is schadelijk voor het milieu, vandaar dat de Europese Commissie de mestproductie streng in de gaten houdt. 

De gouden bergen en vreugde verdwenen als sneeuw voor de zon door tegenvallende exportcijfers, dalende melkprijzen en de voorgestelde regelgeving voor fosfaatrechten die het melkquotum lijkt te vervangen. Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) willen eerst meer inzicht in de fosfaatproductie in 2015, omdat het fosfaatplafond gebaseerd zou zijn op oude cijfers. 

Bron: Trouw