Subsidie voor fossiele energie jaarlijks ruim 10 miljard euro

maandag 27 juli 2015, 10:35

DEN HAAG (PDC) - Iedere Nederlander betaalt 540 euro per jaar aan subsidie die naar fossiele energie gaat, heeft het IMF berekend. Verwacht wordt dat in 2015 de fossiele energie in Nederland voor 10,1 miljard euro gesubsidieerd zal worden. Dit is meer dan in 2013, toen 9,9 miljard euro naar fossiele energie ging. Dit blijkt uit een aanvulling op het rapport How Large Are Global Energy Subsidies  van het IMF.

Het gaat hier niet om directe subsidie, maar om de zogenaamde post-tax energiesubsidie. Dit houdt in dat de prijs die de consument betaalt voor de energie lager is dan de kosten voor het leveren van de energie plus de milieu- en leefomgevingschade. Als energiebedrijven deze kosten mee zouden rekenen in de prijs, zou elke Nederland 300 euro meer betalen voor energie om klimaatverandering te compenseren en 127 euro voor de schade aan de lokale luchtkwaliteit. Bovendien zou er extra betaald moeten worden voor files, schade aan de weg en ongelukken.

Het rapport How Large Are Global Energy Subsidies  kwam al in mei uit. Toen werden alleen de wereldwijde cijfers gepubliceerd, maar nu zijn ook de nationale gegevens eraan toegevoegd. Het IMF verwacht dat in 2015 wereldwijd 4700 miljard euro naar energiesubsidies zal gaan. Dit is 6,5 procent van het mondiale BNP.

Bron: EnergieOverheid.nl