Mini-ijstijd in 2030 minder waarschijnlijk dan gedacht

vrijdag 24 juli 2015, 16:05

DEN HAAG (PDC) - De 'Kleine IJstijd', die er volgens verschillende media aan zit te komen en ons klimaat sterk zou beïnvloeden, zal zeker niet in staat zijn klimaatverandering terug te draaien. Zelfs bij het laagste minimum van zonneactiviteit blijft menselijk handelen nodig om ernstige klimaatverandering te voorkomen. 

Het model dat deze ijstijd voorspelt, heeft berekend dat in de periode 2030-2040 de zonneactiviteit flink zal afnemen. Deze zonneactiviteit varieert elke 10 to 12 jaar en de wisselingen kunnen elkaar versterken of opheffen. Het model voorspelt dat net als in het Maunderminimum, een periode tussen 1645-1715, de temperaturen flink zullen dalen. 

Gehoopt werd dat de afnemende zonneactiviteit ons klimaat ook zou beïnvloeden. Met de hoge concentratie broeikasgassen is dit echter hoogst onwaarschijnlijk. Daarbovenop komt dat tijdens het Maunderminimum een verhoogde vulkanische activiteit was en een extreem lage CO2-concentratie in de atmosfeer. Bovendien is zonneactiviteit niet de enige factor die invloed heeft op ons klimaat. Kortom, menselijk handelen blijft vereist in de strijd tegen klimaatverandering.

Bron: Change magazine