Welcome to the Village-festival experimenteert met milieuvriendelijke initiatieven

donderdag 23 juli 2015, 11:34

DEN HAAG (PDC) - Het festival Welcome to the Village creëerde in 2014 zo'n 16 ton afval, slurpte 7.600 liter diesel en gebruikte meer dan 30.000 kilowattuur aan elektriciteit. Kortom, de leuke middag op het festival had een enorme impact op het milieu. Het festival in Leeuwarden besloot dan ook om de strijd met de vervuiling aan te gaan.

Directeur Sjoerd Bootsma richtte het DORP-laboratorium op, waar mensen hun technologische en creatieve innovaties kunnen presenteren aan het festivalpubliek. Op het festival Welcome to The Village kon men onder andere al fietsend een smoothie maken, de telefoon opladen in een waar natuurhotel of slapen in kartonnen tentjes. Ook grotere problemen werden aangepakt. Urine werd omgezet in kunstmest en de intelligente lichtbollen gingen alleen aan als bezoekers langsliepen.

In het project werkte Welcome to the Village onder andere samen met de TU Delft, maar iedereen met ideeën kon het festival benaderen. Centraal stond het idee om kennis te delen, wat ervoor moet zorgen dat ook andere festivals de ideeën overnemen. Nog belangrijker: door de kennis te delen kunnen de bedenkers hun ideeën alleen maar verbeteren. Ook de politiek en het bedrijfsleven in Noord-Nederland is dit initiatief opgevallen en directeur Bootsma hoopt dan ook dat het idee zich als een olievlek zal verspreiden over andere festivals.

Bron: De Correspondent, 22 juli 2015