Milieuvriendelijk vuurwerk bij een duurzaam Vierdaagsefeest

maandag 20 juli 2015, 12:34

DEN HAAG (PDC) - Nijmegen opende afgelopen zondag de jaarlijkse Vierdaagse met een Nederlandse primeur: een milieuvriendelijke vuurwerkshow boven de Waal. 'Zo moeten de Vierdaagsefeesten steeds duurzamer worden', aldus Teddy Vrijmoet, directeur van de Vierdaagsefeesten Nijmegen. De vergroening van de Vierdaagse draagt bij aan de ambitie van de gemeente Nijmegen om uiterlijk in 2045 klimaatneutraal te zijn.

De organisatie van de Vierdaagsefeesten is de afgelopen jaren op zoek geweest naar duurzame en innovatieve mogelijkheden om zo een vergroening van de feesten te realiseren. Zo is er naast milieuvriendelijk vuurwerk ook een duurzaam feestplein waar bezoekers hun mobieltjes gratis en groen kunnen opladen en kunnen er hapjes gekocht worden van een barbecue die werkt op zonnestroom. 

Het milieuvriendelijke vuurwerk dat is gebruikt tijdens de traditionele 'Waal in Vlammen' veroorzaakt geen rookwolken vol fijnstof, de hulzen waarin het kruit zit zijn biologisch afbreekbaar en er komen geen zware metalen in de rivier terecht. Een bijkomend voordeel is ook dat het vuurwerk een betere kleurkwaliteit en intensiteit heeft ten opzichte van 'normaal' vuurwerk.

Bron: ANP & de Gelderlander