Griekenland moet eurozone verlaten

Voorzitter, het is chaos in Griekenland. Het is chaos in de EU. Want zelfs na het Griekse ‘nee’ lijkt de EU-elite de Grieken binnenboord te willen houden. Het falen van Griekenland zou namelijk hun eigen falen zijn.

Met het Griekse ‘nee’ hebben de Grieken de spreekwoordelijke middelvinger opgestoken naar de Nederlandse belastingbetaler. Elke Nederlander gaf de Grieken meer dan duizend euro. En wat kregen we ervoor terug? Stank voor dank.

Voorzitter, gaan Nederland en de andere eurolanden echt opnieuw onderhandelen met Athene? Wordt er wéér tijd gekocht, komt er wéér geen structurele oplossing, blijven we wéér aanmodderen?

En hoe geloofwaardig is de voorzitter van de Eurogroep eigenlijk nog? Gisteren nog gaf hij aan dat het Griekse referendum ging over in of uit de euro, maar vandaag gaat hij weer vrolijk kijken of er openingen zijn voor onderhandelingen. Het is te absurd voor woorden.

De heer Dijsselbloem zou moeten terugtreden als voorzitter van de Eurogroep. Graag een reactie.

Voorzitter, de EU-elite houdt zichzelf voor de gek. Terwijl iedereen met een beetje gezond verstand weet wat er moet gebeuren: Griekenland moet de eurozone verlaten.

We roepen het kabinet nogmaals op in te zetten op een Grexit.

Daarnaast zou het kabinet zich in Europees verband hard moeten maken voor opsplitsing van de euro in een noordelijke en zuidelijke euro.

Mijn fractie wil alleen een muntunie met financieel-economisch gelijkwaardige landen. Dus wel met bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg. Maar niet met Griekenland of Cyprus. Alleen zo maken we een einde aan de transferunie, waarbij het Noorden betaalt voor het Zuiden.

Mijn fractie zegt: laten we zo snel mogelijk een einde maken aan deze Griekse tragedie.

Dank u wel.