Poetin-Rusland is een gevaar voor Europa

Voorzitter, Vladimir Poetin is een gevaarlijke man. Zijn agressiepolitiek is een bedreiging voor de Europese veiligheid. Het Evil Empire is terug.

Rusland schaft tientallen nieuwe kernraketten aan, annexeerde de Krim en bedreigt de Baltische staten, Scandinavië en Polen. Ondanks het Minsk-akkoord blijft het de rebellen in Oost-Oekraïne steunen met tanks en militairen.

Diverse Europese parlementariërs kregen een inreisverbod. Ook ik. En ik zie dat eerlijk gezegd als een compliment. Het toont aan dat kritiek vanuit het buitenland hard aankomt in het Kremlin.

Ik wil de minister danken dat hij in Moskou zijn verontwaardiging heeft uitgesproken. Maar waarom niet harder stelling nemen? Waarom roepen wij onze ambassadeur niet terug en worden sancties niet verder verscherpt?

Poetin moet ter verantwoording worden geroepen. Rusland moet internationaal worden geïsoleerd. Nederland mag ook nooit afhankelijk worden van Russisch gas.

We zouden ook graag zien dat de voorzitter van de Tweede Kamer haar afkeuring zou uitspreken bij de voorzitter van de Doema.

Voorzitter, alles moet worden gedaan om de daders van de moord op bijna 200 landgenoten achter slot en grendel te krijgen. De betrokkenheid van Rusland bij de aanslag op de MH17 lijkt met de dag waarschijnlijker.

Volgens de Russische oppositieleider Jasjin is het Westen te soft en zal Poetin de mogelijke daders nooit uitleveren. Gelooft de minister wél dat Moskou mee zal werken aan een VN-tribunaal?

Voorzitter, Ronald Reagan had gelijk toen hij sprak over ‘vrede door kracht’. We moeten investeren in de NAVO en onze defensie. En dan heb ik het niet over die symbolische fooi van het kabinet of die paar honderd miljoen van de VVD. Wij zeggen: vijf miljard erbij.

Aan het naïeve kabinetsbeleid moet een einde komen. Wat ons betreft moet de plaatsing van nieuwe Amerikaanse kruisraketten in Europa niet worden uitgesloten. We horen hier graag een reactie op van de minister.

Idealistische linkse politiek kunnen we ons niet veroorloven. En zeker niet richting Poetin-Rusland.

Dank u wel.