Belastingen fors verlagen

Voorzitter, een herziening van het belastingstelsel. Het klonk zo mooi.Eindelijk zouden er stappen worden gezet om afscheid te nemen van het huidige gedrocht. Eindelijk een kans om af te komen van het CDA-toeslagenfestival, het nodeloos rondpompen van miljarden en die linkse, oplopende belastingen.

Maar niks van dat alles, Voorzitter. Het demotiverende, progressieve belastingstelsel blijft in tact. Evenals een toptarief van liefst 52 procent en de veel te hoge accijnzen. Met dank aan de VVD.

Milton Friedman zei het al: “Krab aan een Europese liberaal en je vindt een socialist”. Voorzitter, aan de VVD hoeven we niet eens meer te krabben.

Na bijna 15 miljard aan lastenverzwaringen te hebben doorgevoerd sinds het begin van dit kabinet, krijgt Nederland 5 miljard terug.

Een sigaar uit eigen doos mag het niet eens heten. Een socialistisch shagje is het. Linkse politiek pur sang.

En gaan de voorgestelde wijzigingen dan in ieder geval zorgen voor die beloofde 100.000 banen?

Nee. Geen 100.000 banen erbij, wel meer dan 600.000 werklozen thuis. Dank u wel Mark Rutte. Dank u wel VVD.

En dan, Voorzitter, is er nog het onzalige wensenlijstje van het kabinet: verhoging van de BTW, meer gemeentelijke belastingen en de GroenLinks-utopie van nog hogere milieubelastingen.

Maar Voorzitter, het is allemaal oude politiek. Links geleuter.

Wat Nederland nodig heeft is echte belastingverlaging. Structurele veranderingen die leiden tot meer koopkracht, tot forse economische groei en een toename van de welvaart. En het kan, Voorzitter.

Mijn fractie heeft als enige een herziening van het belastingstelsel uitgewerkt. En netjes laten doorrekenen door het CPB.

Wij zeggen: weg met dat malle toeslagenstelsel, introduceer een vlaktaks: één laag belastingtarief voor iedereen, van nog geen 23 procent. Verlaag de accijnzen en de tarieven in de vennootschapsbelasting met 10 procent en breng het BTW-tarief niet omhoog naar 21 procent - zoals de VVD wil - maar verlaag het naar 15 procent.

Graag ontvang ik van de minister-president een reactie op ons plan.

Voorzitter, zoals ik al zei, ons plan is doorgerekend door het CPB. Het kan. We houden zelfs structureel 100 miljoen per jaar over.

Wat Nederland meer dan ooit nodig heeft is minder staat, minder belastingen en meer economische vrijheid.

Dank u wel