Presidium = Politbureau

Voorzitter, Tweede Kamerleden zijn geen lijfeigenen van fracties of partijen. En mogen dat ook nooit worden.

Sterker nog, fracties en partijen zijn geen Grondwettelijke entiteiten. Tweede Kamerleden wel.

Voorzitter, de notitie van het Presidium over afsplitsingen van Tweede Kamerleden is in flagrante strijd met de geest van de Grondwet.

Als de lijn van de notitie van het Presidium zou worden gevolgd, krijgen fractievoorzitters en fractiebesturen ongelimiteerde macht om Tweede Kamerleden in een keurslijf te drukken. Het betekent een ernstige beschadiging van ons democratische bestel. Het Presidium lijkt uit op het creëren van tweederangs Kamerleden.

Welk probleem ziet het Presidium eigenlijk? Afsplitsingen zijn al bijna een eeuw onderdeel van het Nederlandse politieke landschap. De Tweede Kamer heeft altijd prima gefunctioneerd. En doet dat nu ook.

Sommige afsplitsingen leidden zelfs tot nieuwe politieke partijen. Een relatief recente afsplitsing, de PVV, gedoogde zelfs het vorige kabinet.

Sommige Kamerleden, Voorzitter, kiezen ook helemaal niet voor een afsplitsing. Soms worden zij - zoals ook in mijn geval - uit hun fractie gezet, omdat zij zeer terechte kritiek leveren op het functioneren van de fractie of de fractievoorzitter. Kritiek die het Presidium nu dus onmogelijk probeert te maken.

Voorzitter, laten we eerlijk zijn: afsplitsingen zijn voor het Presidium pas een probleem geworden sinds de VVD en de PvdA er het afgelopen jaar mee te maken kregen.

Voorzitter, de notitie waar we vandaag over spreken is misschien wel de slechtst opgestelde en minst gefundeerde Presidium-notitie aller tijden. Staatsrechtelijk onzuiver en juridisch uiterst krakkemikkig. De notitie lijkt te zijn opgesteld na de zoveelste Presidiumborrel. Het is een flut-stuk.

Voorzitter, als het Presidium zijn zin krijgt, zullen Kamerleden straks geen interne discussies meer op gang durven te brengen. Het Presidium wil blijkbaar almachtige fractievoorzitters en rechteloze fractieleden creëren. Uitvoering geven aan deze notitie leidt tot despotisme. Elke fractie wordt een PVV-fractie, als het aan het Presidium ligt. Ik heb een beter woord voor dit Presidium: het Politbureau.

Voorzitter, het zal duidelijk zijn dat mijn fractie uiteraard niet instemt met het verzoek tot nadere voorstellen van de commissie voor de Werkwijze op dit punt. Het Presidium kan en mag van afgesplitste Kamerleden geen tweederangs Kamerleden maken die hun taken als volksvertegenwoordiger niet meer kunnen uitoefenen. Er mag niet worden getornd aan de rechten die afgesplitste Kamerleden toekomen. Het zou de democratie op een ongekend schaamteloze wijze aantasten.

Voorzitter, dan heb ik nu genoeg woorden vuilgemaakt aan dat broddelwerk van het Presidium. Dan een veel belangrijker punt. De lijst met dertigledendebatten tikt inmiddels bijna de vijftig aan. Belangrijke debatten worden in de praktijk vaak pas maanden na de aanvraag gevoerd.

Daar moet echt zo snel mogelijk een einde aan komen. En dat kan ook. De plenaire zaal staat vier dagen per week he-le-maal leeg. Mijn fractie stelt daarom voor om na het zomerreces te beginnen met het inplannen van dertigledendebatten op maandagen. Graag hoor ik hierop een reactie.

Dank u wel.