Paus Franciscus verrast wereld met 'groene encycliek'

vrijdag 19 juni 2015, 9:04

DEN HAAG (PDC) - Paus Franciscus heeft de hele wereldbevolking opgeroepen om klimaatverandering tegen te gaan. In het bijzonder moeten de wereldleiders ervoor zorgen dat het beleid en het systeem dat de Aarde zoveel schade toebrengt wordt veranderd. De gevolgen van niets of te weinig doen zullen desastreus zijn. De paus onderschrijft de stelling dat klimaatverandering voor een heel belangrijk deel wordt veroorzaakt door de mens, volmondig. Mensen kunnen volgens hem niet om het wetenschappelijk bewijs heen, en zullen moeten handelen. 

Dat deze encycliek nu uitkomt is geen toeval; eind dit jaar buigt de wereld zich over een nieuw klimaatverdrag. De milieubeweging en veel wetenschappers zijn blij met deze encycliek. Politiek zijn de reacties verdeeld - zo is er bijvoorbeeld vanuit de Verenigde Naties verheugd gereageerd op de oproep van de paus, maar stellen een aantal prominente politici uit de Verenigde Staten zich er niets van aan te zullen trekken.

Het is bijzonder dat een paus een encycliek, een document dat meestal over de leer van de kerk gaat, wijdt aan sociaal-maatschappelijke thema's. En het is de eerste keer dat een paus zo duidelijk stelling neemt over hoe de mens om moet gaan met de Aarde. 

Bron: Al Jazeera, BBC, Trouw