Afschaffing statiegeld van de baan, inzameling nog meer gestimuleerd

donderdag 18 juni 2015, 11:56

DEN HAAG (PDC) - Niet alleen blijft het statiegeldsysteem voor grote plastic frisdrankflessen bestaan, maar er komt ook een bonus voor het inleveren van kleine plastic flesjes en blikjes. Dit schrijft staatssecretaris Mansveld vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder maakte zij met de verpakkingssector nog afspraken om het statiegeld per 2014 af schaffen. De voorwaarden hiervoor zijn niet geheel nagekomen, waardoor nu van deze afschaffing wordt afgezien.

Eigenlijk wilde het kabinet vorig jaar al een einde maken aan statiegeld, maar dit besluit is toen uitgesteld. De Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) constateerde dat er niet aan de voorwaarden voor afschaffing wordt voldaan, omdat er nog steeds verpakkingen met PVC in de supermarkten liggen. De ILT erkent dat de verpakkingssector al belangrijke stappen heeft gezet. De sector, gemeenten en maatschappelijke organisaties hebben nu ook een aanbod gedaan om met een beloning te komen voor het inleveren plastic flesjes van een halve liter of minder en blikjes. Dit wordt nog uitgewerkt tot een concreet plan dat in dit najaar klaar is.

De staatssecretaris denkt dat er nog veel winst is te behalen op de kleinere flesjes en blikjes. Deze worden nu vaak bij het gewone afval gegooid of eindigen op de straat. Zwerfafval ziet zij niet alleen als een probleem voor het milieu, maar ook als een economische last: het opruimen van 50 duizend ton zwerfaval kost jaarlijks 250 miljoen euro. Daarnaast draagt een schone omgeving ook bij aan het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid in steden. De bonus op het inleveren van flesjes en blikjes kan een middel zijn om dat te bereiken.

Bron: Rijksoverheid.nl