'Kartelwaakhond ACM belemmert verduurzaming economie'

maandag 15 juni 2015, 12:21

DEN HAAG (PDC) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vormt een grote belemmering voor afspraken tussen bedrijven om duurzamer te opereren. Dergelijke onderlinge afspraken worden door de ACM afgestraft omdat ze concurrentieverstorend zouden zijn. 

Een brede maatschappelijke coalitie, bestaande uit werkgevers, mensenrechtenorganisaties en natuur- en milieufederaties, eist meer 'groene speelruimte' in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. Het corrigerend optreden van de ACM, die al enkele keren duurzame samenwerking heeft verboden, remt de verduurzaming van bedrijven af. Voorbeelden zijn de sluiting van vijf oude kolencentrales en afspraken over diervriendelijker kippenvlees. In beide gevallen oordeelde de ACM dat er sprake was van concurrentieverstoring.

De beoordelingen van de ACM sluiten niet aan bij de doelstellingen van het kabinet. Daarom roept de brede coalitie de Nederlandse overheid op de belemmeringen zo snel mogelijk weg te nemen. De bestaande regels moeten minder strikt worden toegepast en er moet van tevoren duidelijkheid zijn over wat mogelijk is en wat niet.

Bron: Het Financieele Dagblad, Trouw