Utrecht verkozen tot Solar City 2015

maandag 8 juni 2015, 14:42

DEN HAAG (PDC) - De gemeente Utrecht is tijdens het Nationaal Solar Evenement verkozen tot Solar City 2015. De verkiezing vond plaats op 5 juni; kandidaten waren de gemeenten Wageningen, Delft en Utrecht, die een week eerder genomineerd waren.

Utrecht kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus, omdat de gemeente volgens de jury al jaren koploper is op het gebied van gemeentelijk energiebeleid. Ook zijn er opvallend veel projecten met een grote diversiteit gestart en gerealiseerd. Het succes van deze projecten komt voornamelijk door het gekozen beleid voor zonne-energie en de betrokkenheid van bewonersgroepen en lokale organisaties.

Toch was de jury niet over alles positief. Zo schiet het beleid voor zonnewarmte in veel gemeenten tekort. Volgens de jury is verbetering op dit gebied hard nodig voor een duurzame samenleving. Ook wil de jury meer aandacht voor een aantrekkelijk ontwerp van zonne-energie in gebouwen.

Ook roept de jury gemeenten op nauw samen te werken met opleidingsinstituten. Studenten zouden in belangrijke mate bijdragen in de motivatie om te verbeteren. Het is dan ook geen toeval dat alle drie de kandidaten studentensteden zijn.

Bron: EnergieOverheid