Eurobarometer: Negen van de tien Europeanen willen dat de humanitaire hulpverlening door de EU wordt voortgezet

De steun van de burgers voor de humanitaire hulpverlening van de Europese Unie is toegenomen, ondanks de economische crisis. Negen van de tien EU-burgers (90 %) vinden het belangrijk dat de EU humanitaire hulp blijft financieren; dit is een stijging van twee procentpunten sinds de vorige enquête in 2012. Bijna evenveel burgers (85 %) zijn voorstander van de verlening van financiële middelen voor humanitaire hulp, ondanks de economische crisis in Europa.

Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen van de meest recente Eurobarometer-enquête over humanitaire hulp.

"De solidariteit van de Europeanen geeft hoop aan miljoenen mensen over de hele wereld die ontheemd zijn of hulp nodig hebben om te overleven in gebieden die geteisterd worden door conflicten of natuurrampen. Ik ben trots op de volmondige steun van onze burgers voor de Europese humanitaire hulpverlening: dit stimuleert onze Unie om zich te blijven inzetten voor het goede in deze steeds complexere wereld,” aldus Christos Stylianides, EU-commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing.

De humanitaire hulpverlening van de EU wordt steeds bekender bij de burgers van de EU. Volgens de enquête heeft 76 % van hen algemene kennis van de werkzaamheden van de EU op dit gebied (ten opzichte van 68 % in 2012). Ook zijn ze zich sterk bewust van de specifieke acties van de EU in reactie op grote crises, zoals de Ebola-epidemie in West-Afrika.

De Europeanen hebben het internet aangegeven als hun belangrijkste informatiebron op het gebied van humanitaire hulp, gevolgd door de televisie en de pers.

Een grote meerderheid van de respondenten (84 %) ondersteunt tevens het EU-vrijwilligersinitiatief voor humanitaire hulp, dat vrijwilligers uitzendt in de hele wereld om aan humanitaire hulpverlening te doen. De eerste vrijwilligers zijn reeds sinds meer dan een jaar ingezet in een reeks proefprojecten.

Achtergrond

De EU als geheel - d.w.z. de Europese Commissie en de lidstaten samen - is de grootste donor van humanitaire hulp ter wereld.

De Europese Commissie biedt levensreddende hulp in de hele wereld. Deze acties worden uitgevoerd in partnerschap met VN-agentschappen, ngo’s en internationale organisaties zoals het Rode Kruis.

De speciale Eurobarometer-enquête over humanitaire hulp (434) werd in de 28 lidstaten van de EU tussen 21 en 30 maart 2015 gehouden. 28 082 respondenten werden in een persoonlijk gesprek ondervraagd over hun visie op de humanitaire hulpverlening van de Europese Commissie.

Voor meer informatie

Resultaten van de Eurobarometer:

http://ec.europa.eu/echo/publications-events/publications/eurobarometer_en

IP/15/5058

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: