Debat over de situatie in Israël en Gaza

Voorzitter, Israël is de enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten, dat verder gekenmerkt wordt door terreur en barbarisme.

Israël is het enige land in die regio waar iedereen - Joden, christenen en moslims - in vrijheid kunnen leven. Israël staat voor hoop, vooruitgang en Westerse beschaving.

Helaas, Voorzitter, zien we in Nederland - al decennialang - een verschuiving van een pro-Israëlisch naar een anti-Israëlisch sentiment. Bij politieke partijen in deze Kamer, in de media, in de publieke opinie. Gesteund door linkse hulpclubjes die met overheidssubsidie een vijandige campagne voeren tegen Israël.

Maar, Voorzitter, ook dit kabinet draagt haar steentje bij. Het geeft bilateraal en via de EU ontwikkelingshulp aan Palestijnse organisaties, die de Joodse staat graag zien verdwijnen.

Ook wil minister Koenders producten afkomstig uit de Westelijk Jordaanoever labelen. Dat kan in de praktijk leiden tot een economische boycot van Israël. Is de minister bereid om van dit onzalige plan af te zien?

Voorzitter, de huidige Palestijnse eenheidsregering wordt mede ondersteund door Hamas, dat streeft naar de totale vernietiging van Israël. We zien dat de terreurorganisatie zich opnieuw bewapent en de tunnels herstelt. Zolang Hamas blijft bestaan, is vrede onmogelijk.

Voorzitter, gelukkig houdt Israël, ook na de verkiezingen, een sterke premier die uitstekend weet hoe te reageren op terreur en antisemitisme.

En wat dit kabinet betreft: dat roepen wij op te stoppen met haar anti-Israëlbeleid met betrekking tot de BDS, geen ontwikkelingshulp meer te geven aan de Palestijnse entiteit die mede gesteund wordt door Hamas en zich internationaal net als Canada vol te scharen achter de bevriende staat Israël.

Dank u wel.