Nepal: EU verhoogt financiële steun in de nasleep van de aardbeving

Vandaag heeft de Europese Commissie financiële steun ten belope van 16,6 miljoen euro goedgekeurd om Nepal bij te staan na de verwoestende aardbeving die het land iets meer dan een week geleden heeft getroffen. De bijstand wordt rechtstreeks aan de Nepalese regering verstrekt en zal later deze week beschikbaar zijn. Naar aanleiding van de gezamenlijke EU-VN-missie naar Nepal werd vandaag ook een extra bedrag van 3 miljoen euro aan noodhulp ter beschikking gesteld, waarmee de steun die de Europese Commissie sinds Nepal door de aardbeving werd getroffen, heeft verleend, nu in totaal 22,6 miljoen euro bedraagt. 

Dit komt bovenop de bilaterale bijstand van de EU-lidstaten. Neven Mimica, commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, zei hierover het volgende: "Met deze steun betuigen we onze solidariteit met het Nepalese volk. Het is cruciaal dat de Nepalese regering ervoor zorgt dat de hulpverlening kan worden voortgezet en dat de wederopbouw na de verwoestende aardbeving snel op gang wordt gebracht. Zodra de behoeftenanalyses zijn afgerond, zullen wij nagaan hoe wij de Nepalese bevolking verder bijstand kunnen verlenen."

Deze verklaring volgt op de volledige inzet van de instrumenten van de Commissie voor humanitaire en noodhulp om bijstand te verlenen bij de ramp. Commissaris Christos Stylianides, die bevoegd is voor humanitaire hulp en crisisbeheersing, is net terug uit Nepal, waar hij heeft nagegaan welke de behoeften zijn en de balans heeft opgemaakt van de Europese hulpinspanningen.

"Ik heb persoonlijk ervaren hoe groot de omvang is van de verwoestingen en besef welke inspanningen noodzakelijk zullen zijn om de wederopbouw na een dergelijke verwoestende aardbeving tot stand te brengen. Ik heb de tastbare uitingen van solidariteit van de EU met de regering en de bevolking van Nepal opnieuw bevestigd, alsook met de heroïsche hulpverleners die de klok rond werken. Met deze aangekondigde steun kunnen we onze huidige noodhulp op een doeltreffende manier koppelen aan de wederopbouw op lange termijn", aldus commissaris Stylianides.

Achtergrond

Na de verwoestende aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter die Nepal op 25 april heeft getroffen, heeft de Europese Unie onmiddellijk gereageerd door een bedrag van 6 miljoen euro ter beschikking te stellen. Deze steun komt bovenop de bijstand van de lidstaten en de inzet van de deskundigen van de Europese Commissie op het gebied van humanitaire hulp en civiele bescherming in het crisisgebied.

De noodhulp van de EU is bestemd om de ergste nood in de meest getroffen gebieden te leningen. Er wordt onder andere gezorgd voor noodonderkomens, schoon water, geneesmiddelen en telecommunicatieverbindingen.

Naast de dringende financiële hulp en de aanwezigheid van deskundigen is de Europese Commissie belast met de coördinatie van de gezamenlijke reactie van de lidstaten die hun teams voor eerstehulpverlening en uitrusting via het mechanisme voor civiele bescherming van de Unie naar Nepal hebben gestuurd.

De middelen voor de vandaag goedgekeurde financiële steun aan Nepal ten belope van 16,6 miljoen euro zijn afkomstig uit het ontwikkelingsprogramma 2007-2013 voor Nepal in het kader van het financieringsinstrument voor ontwikkelingssamenwerking voor activiteiten op het vlak van stabiliteit, vredesopbouw en steun voor de onderwijssector. Nepal voldeed aan de subsidiabiliteitscriteria van de bovenvermelde programma's. Het was de bedoeling dat de betalingen in de loop van het jaar zouden plaatsvinden, maar gezien de urgentie van de situatie zijn deze middelen bij versnelde procedure vrijgemaakt.

Samenwerking EU-Nepal

Tot 2020 zal de Europese Commissie voor 360 miljoen euro steun aan Nepal verlenen met de middelen van het financieringsinstrument voor ontwikkelingssamenwerking. De steun is vooral gericht op sectoren zoals onderwijs, duurzame plattelandsontwikkeling en de versterking van de democratie. Om op zeer korte termijn rekening te kunnen houden met de meest urgente humanitaire behoeften in de nasleep van de aardbeving en in het kader van een door de Nepalese regering en de internationale gemeenschap in een latere fase uit te voeren behoeftenanalyse met betrekking tot de wederopbouw, is het mogelijk dat de EU-steun moet worden herzien.

Nadere informatie:

Informatieblad - aardbeving Nepal: noodhulp van de EU:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4910_nl.htm

Informatieblad: EU-ontwikkelingssamenwerking met Nepal:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-4909_en.htm

Persbericht over het bezoek van commissaris Stylianides aan Nepal:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4894_en.htm

Persbericht aardbeving Nepal: EU zet alle middelen voor noodhulp in:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4859_en.htm

Gezamenlijke verklaring over de aardbeving in Nepal:

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-4857_en.htm

Verklaring van commissaris Stylianides:

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-15-4858_en.htm

Informatieblad - civiele bescherming van de Unie:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/thematic/civil_protection_en.pdf

IP/15/4907

 

Contactpersoon voor de pers

Voor het publiek: