'Luchtvervuiling schaadt Europese economie voor miljarden'

maandag 4 mei 2015, 11:26

DEN HAAG (PDC) - Het vroegtijdig overlijden van 600.00 mensen als gevolg van de luchtvervuiling, schaadde de Europese economie in 2010 voor 1.440 miljard euro. Dit becijferen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een recent rapport. 

Het is de eerste studie ooit naar de kosten van luchtvervuiling voor de Europese economie. Het grootste deel van de schade komt door 482.000 vroegtijdige sterfgevallen als gevolg van hart-, long - en vaatziekten die wordt veroorzaakt door luchtvervuiling buitenshuis. Door slechte luchtkwaliteit in huis sterven nog eens 117.000 mensen. 

In de berekeningen kennen OESO en WHO één waarde toe aan ieder overlijden, onafhankelijk van iemands leeftijd of het land waarin hij/zij woont. Volgens het model staat iedere Europeaan gelijk aan hetzelfde (verloren) economisch potentieel.

"Het onderzoek toont dat het loont om luchtvervuiling aan te pakken", stelt Zsuzsanna Jakab, regionaal directeur Europa voor de WHO. "Dit geeft politici een belangrijk argument om in actie te komen." 

Bron: WHO