Spreektekst Louis over vluchtelingenproblematiek

Voorzitter, wat vluchtelingen overkomt in de Middellandse Zee is vreselijk. Daar is iedereen zich van bewust. Tegelijkertijd is het niet mogelijk om al deze mensen in Europa op te vangen. Wij zijn voor opvang in de regio.

Voorzitter, op dit moment staan er alleen al aan de Libische kust 1 miljoen nieuwe vluchtelingen klaar om de oversteek te maken. En de EU houdt deze enorme stromen zelf in stand.

Zo dient Frontex niet als effectieve grensbewaker, maar als ophaaldienst. Eenmaal in Europa mogen vluchtelingen vaak blijven. Dit perspectief blijft, ondanks de gevaarlijke reis, heel aantrekkelijk.

Voorzitter, laten we daarom een voorbeeld nemen aan Australië. Dat land voorkomt deze enorme tragedies omdat zij asielzoekers niet opneemt, maar terugstuurt. Sinds 2013 weet geen migrantenboot Australië nog te bereiken.

Voorzitter, ook in Europa moet de kern van het probleem, de mensensmokkel, worden aangepakt. Als de boten in een vroeg stadium worden tegengehouden zullen er veel minder mensen sterven.

Daarom, Voorzitter, pleiten wij voor meer maritieme inzet dichter voor de Libische kust. Stuur de vluchtelingenboten terug voordat zij de open zee opgaan. Vernietig daarna de boten en infrastructuur van de mensensmokkelaars.

Steunt de minister-president het voorstel van de Italiaanse premier Renzi om hier militair tegen in te grijpen?

Voorzitter, de tragedies in de Middellandse Zee rechtvaardigt het ook om safe havens te creëren aan de kust van Libië, eventueel middels militaire bescherming.

Voorzitter, het tienpuntenplan uit Brussel zal wederom niets uithalen. Niemand in Nederland zit op een Europees quotum en nieuwe asielzoekers te wachten.

Dank u wel.