Wereldbank pleit voor afschaffen brandstofsubsidies

maandag 20 april 2015, 10:57

DEN HAAG (PDC) - De Wereldbank wil dat er een einde wordt gemaakt aan het wereldwijde subsidiëren van fossiele brandstoffen. Er wordt jaarlijks 500 miljard euro aan subsidie uitgegeven om vervuilende brandstoffen, waaronder gas en kolen, onder de kostprijs te verkopen. Door de gehalveerde olieprijs zouden de gevolgen van het afschaffen van de subsidies beperkt zijn.

Het probleem is dat veel landen, waaronder Oekraïne, de subsidies gebruiken om hun inwoners tegemoet te komen. In de praktijk komt echter maar drie procent van het geld bij arme landen terecht. Arme landen hebben weinig auto's, en huizen die vaak niet verwarmd of gekoeld worden. De inkomensgelijkheid neemt alleen maar toe door de subsidies. Volgens de Wereldbank profiteren de armste landen meer van een belasting op de uitstoot van CO2 dan van brandstofsubsidies.

Ook zijn de subsidies slecht voor de economische groei. Olie-exporterende landen leveren volgens berekeningen drie procent groei in door de subsidies. De subsidie op brandstoffen leidt ook tot extra uitstoot van CO2. Het Internationaal Energie Agentschap stelt dat door het afschaffen van energiesubsidies de uitstoot met zeven procent kan worden teruggedrongen.

Bron: De Volkskrant