Klimaatorganisatie Urgenda rechtszaak gestart tegen de Nederlandse Staat

dinsdag 14 april 2015, 11:48

DEN HAAG (PDC) - Klimaatorganisatie Urgenda wil via de rechter de Nederlandse Staat dwingen om het klimaatbeleid zodanig aan te passen, dat wordt voorkomen dat het twee graden warmer wordt. De stijging van twee graden is internationaal gedefinieerd als een kritische grens; daarboven kunnen zich gevaarlijke en onomkeerbare gevolgen voordoen.

Urgenda wil dat de overheid meer maatregelen neemt om gevaarlijke klimaatveranderingen af te wenden en haar burgers beter informeert over de gevolgen van het huidige klimaatbeleid. De klimaatorganisatie eist bij de Haagse rechter, dat de CO2 uitstoot voor 2020 met veertig procent wordt verminderd ten opzichte van 1990. 

Urgenda noemt het klimaatbeleid een onrechtmatige daad en meent dat de overheid nalatig is. De zaak is de eerste rechtszaak ter wereld waar een beroep wordt gedaan op mensenrechten ter bescherming van burgers tegen gevaarlijke klimaatverandering. Urgenda beroept zich onder meer op artikel 21 van de Grondwet: De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu.

Bron: NOS en Urgenda