VNL wil loonsverhoging voor politie
Voorzitter, gisteren lieten honderden politiemensen hun stem horen in een protestmars voor een betere cao. Zij gaven aan dat het kabinet geen enkele waardering toont voor het politievak en zijn klaar met het afbraakbeleid.
Veel beter kan ik het niet zeggen, Voorzitter. Dagelijks ondervinden agenten de gevolgen van een mislukte reorganisatie. Al jarenlang staan zij op de nullijn. Dit terwijl politiemensen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zorgen voor een veiliger Nederland.
Voorzitter, laten we eerlijk zijn. Politieagenten verdienen gewoon een hoger salaris. Het zware werk verdient meer waardering. Helemaal in een tijd van toenemende terreurdreiging, waarbij agenten meer taken hebben gekregen.
Voorzitter, mijn fractie steunt daarom de voorstellen voor een loonsverhoging van 3,3 procent. Ook verdienen onze politiemensen een reorganisatiebonus. Komt de nieuwe minister hieraan tegemoet of veegt hij dit net als zijn voorganger Opstelten als “niet reëel” van tafel?
Voorzitter, terwijl agenten steeds zwaardere acties moeten voeren voor een kleine salarisstijging, kost het mismanagement de politie al jarenlang honderden miljoenen euro’s.
De afgelopen week zagen we hier weer voorbeelden van, Voorzitter. Allereerst wordt het budget voor meer blauw op straat gebruikt voor de verbouwing van verhoorruimtes op politiebureaus. Zo wordt Nederland niet veiliger.
Verder is de parate kennis van agenten onder de maat en hoort 72 procent van de slachtoffers van woninginbraak niets van de politie. Driekwart van de meldkamers heeft te weinig mankracht. Mensenlevens komen zo op het spel te staan.
Voorzitter, de agressie tegen het NS-personeel toont aan dat de opheffing van de spoorwegpolitie een kapitale fout is geweest. Erg teleurstellend is het ook dat de komst van extra jihadrechercheurs forse vertraging oploopt door organisatorisch falen.
Voorzitter, al deze voorbeelden laten wederom zien dat het piept en kraakt binnen de nationale politie. Wellicht kan de korpschef zich beter op deze enorme problemen richten in plaats van steeds absurdere plannen te lanceren.
Want, Voorzitter, namens wie sprak de baas van de nationale politie eigenlijk toen hij aangaf de taaltoets te willen schrappen? Vindt de minister ook dat agenten die gebrekkig Nederlands spreken bij de politie moeten worden toegelaten?
Voorzitter, ook in de jaren tachtig stroomden politiemensen in die niet taalvaardig waren. Ik heb als agent met mijn eigen ogen gezien hoe rampzalig dit was voor de kwaliteit van het politiekorps. Dienders die de taal niet beheersen zijn slecht voor de geloofwaardigheid en het gezag van de politie.
Voorzitter, het is dan ook een vreselijk plan van een korpschef die terug wil naar het pre-Fortuyntijdperk. De heer Bouman lijkt al langer niet geschikt om leiding te geven aan de nieuwe politieorganisatie. Misschien kan hij daarom beter met pensioen gaan.
Dank u wel.