Gematigde CO2-uitstoot door dooi van permafrost blijft reden tot zorg

donderdag 9 april 2015, 11:22

DEN HAAG (PDC) - De dooi van de permafrost zal tot minder CO2-uitstoot leiden dan voorheen gedacht werd, maar het blijft een reden tot zorg. De diepgevroren bodems in Alaska en Siberië zitten vol met organisch materiaal. Er werd daarom van uitgegaan dat door het ontdooien hiervan in één klap zoveel broeikasgassen zouden vrijkomen, dat dit zou leiden tot een abrupte klimaatverandering. Een internationaal team van onderzoekers kwam tot de conclusie dat dat scenario toch niet correct is. Vandaag verschijnen hun bevindingen in het tijdschrift Nature.

In de bevroren poolbodems zit, volgens de onderzoekers, tweemaal meer koolstof opgeslagen dan het geheel aan kooldioxide dat zich nu in de atmosfeer bevindt. Deze bodems zullen de komende eeuw blijven ontdooien, en dit valt ook niet meer te remmen. Toch is de impact maar beperkt: in de komende eeuw zal ongeveer 5 tot 15 procent van de opgeslagen CO2 vrijkomen. Dit is maximaal een kwart van wat er in totaal uitgestoten wordt door kolen en olie.

Professor Han Dolman van de Vrije Universiteit in Amsterdam vindt dit nog wel een reden tot zorg. Een kwart van de totale uitstoot is zeker niet verwaarloosbaar, want zelfs een tiende kan nog een wezenlijke invloed hebben op het klimaatsysteem. Onderzoeker Jorien Vonk, die meeschreef aan het artikel in Nature, ontkent daarom dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Er zal geen abrupte klimaatverandering komen, maar de permanente CO2-uitstoot door de dooi zal zeker invloed hebben op het klimaat.

Bron: de Volkskrant