Nederlandse elektrische auto's geëxporteerd naar buitenland

dinsdag 7 april 2015, 14:10

DEN HAAG (PDC) - Eén op de acht in Nederland aangeschafte elektrische auto's rijdt niet hier, maar in een ander land rond. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag op basis van de laatste exportcijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.  

Dankzij de fiscale voordelen bij de aanschaf zijn de auto's vooral onder zakelijke rijders populair. Zij blijven daar niet in rijden: zo'n twaalf procent van de elektrische auto's wordt weer geëxporteerd naar een koper in het buitenland. Bijvoorbeeld in Noorwegen, waar de auto's duurder zijn, maar wel een speciale behandeling krijgen in het verkeer. Zo mogen bestuurders gratis parkeren in de stad en rijden op de busbaan.

De pogingen van de Nederlandse regering om de economie duurzamer in te richten met subsidies voor elektrische auto's, bereiken hiermee niet helemaal het gewenste effect. In 2020 moet 20 procent minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Daarnaast dient volgens de Europese afspraken minimaal 14 procent van de energieconsumptie 'groen' te zijn. 

Bron: Het Financieele Dagblad