ABN Amro: de tijd is rijp voor een Voorbeeldbank
Het voorstel van de SP om van ABN Amro een Voorbeeldbank te maken, heeft veel los gemaakt. Zo snel als de steun vanuit de bevolking voor de Voorbeeldbank groeit, zo voorspelbaar is de kritiek van rechts. Zij zeggen dat verkoop van ABN juist geen minuut langer kan wachten omdat 'het beursklimaat nu goed is.' Je moet maar durven; een bank die voor 24 miljard euro aan belastinggeld gekocht is, nu voor 15 miljard euro verpatsen aan aandeelhouders. Dat is geen toffe deal. De verliezen zijn blijkbaar voor u en mij, de winsten moeten snel weer naar de aandeelhouders.
Economen die stellen dat een bank niet thuishoort bij de overheid slaan de plank volledig mis. Weten zij niet meer dat juist de woekerwinsten van de bonusboys in 2008 de Nederlandse economie bijna in de afgrond hebben geduwd? Zonder overheidsingrijpen waren ING en ABN Amro failliet gegaan. De bankiers die hogere salarissen en bonussen eisen zouden eens een cursus bescheidenheid moeten volgen.
Ons voorstel, om van de graaibank een volksbank te maken, krijgt brede steun. Want natuurlijk moeten we het vertrouwen in de financiële sector herstellen. Banken moeten dienstbaar zijn aan de economie; burgers moeten de zekerheid hebben dat hun spaargeld veilig is en echte ondernemers moeten hun bedrijfskrediet kunnen krijgen. De service voor klanten kan omhoog en we brengen de pinautomaten weer terug in dorpen en wijken.
De rechtse economen, de ABN-top en het kabinet Rutte-Asscher zien dit helaas nog niet. De vraag is bovendien gerechtvaardigd of de huidige top van de bank in staat is om van ABN Amro een echte Voorbeeldbank te maken. Een bank waar we samen trots op kunnen zijn, in plaats van een bank om je voor te schamen.