Europese Commissie zoekt groene oplossingen voor de stad

donderdag 2 april 2015, 12:21

DEN HAAG (PDC) - De Europese Commissie wil innovatieve voorbeeldprojecten op het gebied van groene oplossingen voor de stad ondersteunen met subsidie en toegepast wetenschappelijk onderzoek. Deze projecten moeten sociale, economische en milieuproblemen omvormen tot innovatieve oplossingen. Rond oktober moet het mogelijk zijn om projectvoorstellen in te dienen.

Al eerder vroeg de Commissie een expertgroep om onderzoek te doen naar dit thema. Er werd gezocht naar op de natuur gebaseerde oplossingen: dat wil zeggen dat deze geïnspireerd, ondersteund of gekopieerd zijn uit de natuur. Deze week verscheen een rapport met aanbevelingen.

Het initiatief van de Europese Commissie valt binnen het Horizon 2020-programma en heeft vier doelen: 

  • duurzame stedelijke ontwikkeling, 
  • herstel van beschadigde ecosystemen, 
  • het ontwikkelen van oplossingen in het kader van klimaatverandering en klimaatbestendigheid 
  • het verbeteren van risicomanagement bij extreme (weers-)omstandigheden. 

De Nederlandse Egbert Roozen (directeur Branchevereniging VHG) was een van de 14 experts die aan het rapport meewerkten. Hij gaf aan dat we staan voor “de grote uitdaging om de stad van de toekomst leefbaar en gezond te houden.” Het programma van de Europese Commissie biedt grote mogelijkheden en unieke kansen daartoe. In het rapport worden nu ook al verschillende goede voorbeelden uit Nederland genoemd.

Bron: Europese Commissie, VHG