Investeringen in hernieuwbare energie naar nieuw hoogtepunt

woensdag 1 april 2015, 9:23

DEN HAAG (PDC) - In 2014 is er wereldwijd voor ruim 270 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare energie, een stijging van 17 procent ten opzichte van 2013. Dat is nog steeds net iets minder dan in het recordjaar 2011, maar omdat de kosten voor nieuwe installaties sterk zijn gedaald is er nog niet eerder zoveel capaciteit toegevoegd. Voor het eerst is de grens van 100 gigawatt doorbroken. 

Van alle energie die wereldwijd werd opgewekt in 2014 kwam 9,1 procent uit hernieuwbare bronnen, in 2013 was dat nog 8,5 procent.

Er werd in 2014 vooral veel geïnvesteerd in zonne- en windenergie, en dan met name in of heel grote projecten (windparken in zee) of juist in kleine setjes zonnecellen op daken. Wind en zon samen waren in 2014 goed voor meer dan 90 procent van alle investeringen in hernieuwbare energie. Energieopwekking uit water (getijden, zoet/zout water) staat nog in de kinderschoenen, maar groeit snel. Investeringen in biomassacentrales en geothermische energie namen juist af. 

China investeert verreweg het meest in hernieuwbare energie. De EU staat op nummer twee, maar investeerde in 2014 maar 1 procent meer in hernieuwbare energie dan in 2013. De groei in hernieuwbare energie komt van de niet-westerse landen zoals China, India en Brazilië maar ook Kenia, Turkije, Uruguay, Jordanië, Chili, Mexico, Zuid-Afrika, Indonesië, Panama, de Filipijnen en Myanmar - allen goed voor minstens een half of zelfs meer dan een miljard dollar aan investeringen.

Bron: BBC.com, VN/Bloomberg