Amazonebomen sterven sneller en nemen minder CO2 op

vrijdag 20 maart 2015, 15:11

DEN HAAG (PDC) - Het Zuid-Amerikaanse Amazoneregenwoud kan steeds minder CO2 opnemen. De tropische bomen kampen sinds de jaren tachtig met een groeispurt en gaan eerder dood. Dit blijkt uit een onderzoek van negenting wetenschappers, deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De afgelopen tien jaar is de opname van CO2 in het Amazonegebied met bijna een derde afgenomen, vergeleken met de jaren negentig. 

De afgelopen decennia nam de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer sterk toe. Bomen en planten kunnen deze stof  opnemen en omzetten in zuurstof. Door de verhoogde CO2-concentratie nemen bomen in de Amazone weliswaar meer op, maar gaan zij ook sneller groeien. ‘Ze doorlopen hun levenscyclus in een hoger tempo’, zegt Roel Brienen, hoofdauteur van de studie en verbonden aan de Universiteit van Leeds. Ook droogte en hoge temperaturen spelen een rol bij de versnelde bomensterfte, menen de onderzoekers. Maar zij zijn niet de belangrijkste factoren.   

De versnelling in het groeitempo van bomen in het regenwoud heeft negatieve gevolgen op de langere termijn. Binnenkort is de limiet bereikt van de hoeveelheid CO2 die zij kunnen opnemen, vermoedt Brienen: ‘Mogelijk zijn de modellen voor de toekomst te optimistisch geweest.’

Klimaatwetenschappers beschouwen het Amazoneregenwoud vanwege zijn omvang vaak als het longenstelsel van deze planeet: de enorme flora levert een grote bijdrage aan het afremmen van de opwarming van de aarde.

Bron: de Volkskrant