Blootstelling aan stikstof verkort het leven

vrijdag 13 maart 2015, 11:56

DEN HAAG (PDC) - Op 12 maart 2015 heeft het RIVM in het tijdschrift Environmental Health Perspectives de uitkomst van een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat we in Nederland gemiddeld vier maanden korter leven door luchtverontreiniging met stikstofdioxide (NO2). Dit komt nog eens bovenop de negen maanden die we al inleveren door blootstelling aan fijnstof. Terwijl fijnstof in heel Nederland wordt aangetroffen, is stikstofverontreiniging afhankelijk van de hoeveelheid verkeer. Afhankelijk van de luchtvervuiling in de leefomgeving, kan de levensbekorting daarom lager maar ook aanmerkelijk hoger zijn.

Voor het eerst is met behulp van geanonimiseerde gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie, door het RIVM onderzoek gedaan naar de gezondheidssituatie van zeven miljoen Nederlanders die tussen 1999 en 2004 niet waren verhuisd en zich dus vijf jaar in dezelfde leefomgeving hadden bevonden. Vervolgens is tot 2011 gekeken of en waaraan deze mensen zijn overleden.

De onderzoekers hebben geconstateerd dat voor iedere stijging met 10 microgram per kubieke meter, de sterftekans drie procent stijgt; bij fijnstof is dit zelfs acht procent. De kans om daadwerkelijk eerder te sterven door stikstofverontreiniging begint vlak onder de Europese concentratienorm van 40 microgram per kubieke meter.

Het RIVM wil in de toekomst, via dezelfde methode, meer onderzoek naar de volksgezondheid uitvoeren.

Bron: www.nrc.nl